Opleiding Natuurlijke Kraamzorg | Basis – NK1 – ’s Hertogenbosch – maandagen
OPLEIDING
Natuurlijke Kraamzorg | Basis - NK1
voor: Geboorteprofessionals
datum: MAANDAGEN in 2025: 20-jan , 17-feb, 17-mrt, 14-apr, 19-mei, 23-jun, 25-aug, 29-sep, 27-okt, 24-nov
tijd: 13:00 - 19:00
locatie: Emmaplein 21, 5211 VZ ‘s-Hertogenbosch
accreditatie KCKZ: 10.5 B punten
kosten: leden € 1250 | niet leden € 1295
Uiterste aanmelddatum 15 december 2024
Lestijden zijn van 13.00 uur tot 19.00 uur in ‘sHertogenbosch.
Lesdagen zijn op MAANDAGEN in 2025: 20-jan , 17-feb, 17-mrt, 14-apr, 19-mei, 23-jun, 25-aug, 29-sep, 27-okt, 24-nov. Gaat door bij voldoende aanmeldingen. Docententeam: Verloskundigen Liesbeth de Bruijn en Kapinga Mwamba
De opleiding Natuurlijke Kraamzorg biedt praktische vaardigheden met theorie op het gebied van warmtezorg, prikklreductie, omhulling, ritme, volwaardige voeding, zintuigontwikkeling en hechting. Daarnaast biedt het je een persoonlijke ontwikkeling op het gebied van afstemming, observeren en zelfkennis.
Je wordt een betere kraamverzorgende en een steviger mens. Dankzij de opleiding voelen cursisten zich weer beter verbonden met hun kraamwerk. Vakbekwamer en daardoor zekerder, met rustigere kindjes en tevreden ouders. Doordat je meer vaardigheden en inzichten krijgt heb je op steeds meer dingen een antwoord. Dit geeft je zekerheid in je werk en maakt dat je minder poetst. Je wordt beter in staat om in verbinding te blijven met de anderen en je geschoolde intuïtie in te zetten. Je vindt meer voldoening in je werk.
Steeds meer aanstaande ouders zijn op zoek naar Natuurlijke Kraamzorg omdat zij persoonlijke zorg op maat wensen. Heb jij de opleiding voltooid, dan wordt je een veelgevraagde kraamverzorgende.
De werkvormen zijn zoveel mogelijk interactief en we werken veel in twee- of drietallen. Je voortgang is in je eigen handen. Je krijgt formulieren waarmee je jezelf beoordeeld en bijhoudt welke onderdelen je hebt afgerond. Wanneer je 90% voldoende hebt afgerond kun je op voor de eindtoets. De eindtoets bestaat uit het schrijven van een eindartikel over een aspect uit de opleiding waarover jij enthousiast bent geworden, en een laagdrempelige kennis-, inzichts- en praktijktoetsing. Dankzij korte lijnen met de begeleidende docent, de ingestuurde samenvattingen en de tussentijdse evaluatie houden wij samen met jou je voortgang goed
Elke lesdag heeft een eigen thema:
1. De Bevalling – Van de Kool en de Ooievaar
2. Borstvoeding, levende menselijke melk – Drieledigheid
3. Kramp en ontspanning – Aarde, water, lucht en vuur
4. De gelukkige baby – Wezensdelen en belang warmtezorg
5. De goede slaap – Ritme
6. De taal van aanraken – Verbinden
7. baby ontwikkeling – Zintuigen
8. Hechting – Waarnemingen en prikkels
9. Examendag
10. Natuurlijke Voeding – Certificering
Studiebelasting
De Opleiding Natuurlijke Kraamzorg kent totaal een studiebelasting van 126 uur waarvan huiswerk 61 uur en lestijd op school 65 uur.
Kosten
De opleiding inclusief examendag kost 1295,-
Bijkomende kosten waarmee rekening gehouden moet worden voor boeken en materialen liggen rond de 200 euro.
Indien de kosten te hoog voor je zijn kun je een aanvraag indienen bij het Het Florence Nightengale fonds (FNF). Dit is een fonds wat er speciaal in voorziet individuele cursisten bij te staan met het cursusgeld voor scholing in de zorg, gebaseerd op de antroposofische mensvisie. Waar mogelijk helpen zij graag. Neem vrijblijvend contact op met stichting.plegan@gmail.com
Vaardigheden
- Werken met de elementen in het kraambed, inzetten van de 4 elementen als instrument van zorg (bedrust, afleiding, buitenlucht, vochtinname, soep of ijs)
- Baby wikkelen, stevig onderstoppen
- Bekend zijn met werking en toepassing van een sluitlaken, ook van reep katoen
- Maken en aanbrengen van borstcompressen (kwark en olie)
- Warmtezorg bieden tijdens begeleiding borstvoeding
- Voedingsadvies voor de kraamvrouw geven en bereiden
- Voetverzorging en warmtezorg bieden bij stuwing of hoofdpijnen
- Opvoeden levenszin, tastzin, evenwichtszin en bewegingszin
- Adviseren inzake slaapplaats baby
- Adviezen geven ter preventie van onrust
- Herkennen wanneer de baby overprikkeld is
- Kenmerken herkennen van een waarnemend kind en hierin begeleiden, verzorgen.
- Belang kennen en kunnen toepassen van ritmes en adviseren hoe deze geleidelijk in te voeren.
- Op een prettige manier, respectvol , in contact, de baby verschonen zonder warmteverlies
- Rustgevende voetinwrijving geven
- Aanraken met bewustzijn
- Zelf warme handen hebben
- Waarnemend zijn in je handelen en communicatie
- Kennen van diverse wasbare luiersystemen met voor- en nadelen
- Wol, zijde en katoen kunnen wassen en drogen met zo min mogelijk kwaliteitsverlies
- Mutsje met touwtjes veilig hanteren
- Bekend zijn met gebruik en toepassing benendoek
- Wolbroek, wolwikkel lanolinebehandeling kunnen geven
- Is bekend met natuurlijke schoonmaakmaterialen
- Kent de ordenende werking van strijken, van dingen op hun eigen plaats, ook achter de deuren en kan deze inzetten
Docenten en gastdocenten
Je wordt tijdens de lesdagen begeleid door een team van vaste docenten. Daarnaast krijg je voorbereidende video’s van interviews met gastsprekers. Zij zijn specialisten in het hoofdonderwerp van de dag.
Voor wie
Je bent werkzaam in de geboortezorg en zoekt verdieping in je werk. Je hebt affiniteit met natuurlijke verzorging. Je hebt de wens persoonlijk te groeien. Je bent gediplomeerd kraamverzorgende en hebt een werk- en denkvermogen op het niveau van MBO3 (zelfstandig beroepsbeoefenaar) of hoger.
Certificaat
Het certificaat Natuurlijke Kraamzorg 1 blijft 3 jaar geldig. Wordt je lid van de beroepsvereniging, dan word je vermeld als erkend aanbieder van Natuurlijke Kraamzorg op de website, worden je bijscholingspunten bijgeschreven en blijft je certificaat geldig mits je voldoende nascholingen volgt en deelneemt aan training en intercollegiale uitwisseling. Na afronding van Natuurlijke Kraamzorg 1, kun je doorstromen naar het tweede studiejaar: Natuurlijke Kraamzorg verdieping NK2. Na dit 2e jaar heb je toegang tot de opleiding tot trainer Natuurlijke Kraamzorg of deelname aan de werkgroep Voorlichting Natuurlijke Babyverzorging.
Visie
In de opleiding Natuurlijke Kraamzorg staat de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal.
We baseren ons op het gedachtengoed van Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie. Met behulp van zijn inzichten leer je het grotere verband kennen waarbinnen wij als mensen staan geplaatst. Hierdoor wordt het leven, met al haar moeilijkheden, een stukje begrijpelijker. En dat begrip maakt je sterker.
Lidmaatschap Nederlandse Beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg
Wanneer je deelneemt aan deze opleiding krijg je, na de 5e lesdag. Vooruitlopend op je verwachtte certificaat, de keuze lid te worden van onze beroepsvereniging. Op deze manier kun je je dan alvast bekendmaken voor kraamgezinnen die op zoek zijn naar Natuurlijke Kraamzorg.