Training Voorlichting Natuurlijke Babyverzorging
Groepsvoorlichting geven over Natuurlijke Babyverzorging
Als gecertificeerd Natuurlijk Kraamverzorgende heb je heel veel kennis. Dagelijks deel je die in de gezinnen uit, voorlichting geven is deel van je vak. Met een kleine training en wat ondernemingslust kun je dit ook gaan doen in klein groepsverband. Hiermee kom je aan een belangrijke behoefte van de aanstaande ouders tegemoet. Het kan jou zelf ook dieper brengen in de materie en je een nieuwe boost geven. Je laat zien dat je meer in huis hebt, dat je je aanvullend hebt geschoold, een jaar lang, en dat je iets te vertellen hebt. Hoe meer certificaathouders dit gaan doen, des te meer komt ook de Natuurlijke Kraamzorg op de kaart te staan. En dat levert weer nieuwe aanvragen voor Natuurlijke Kraamzorg op, en bekendheid en erkenning van jouw vak.
Op verzoek van de beroepsvereniging is er daarom een kort traject ontwikkeld. Thuis een video bekijken van een ‘voorbeeld voorlichtingsbijeenkomst’ , dan 2 korte middagbijeenkomsten in Zeist en thuis samenstellen persoonlijke voorlichtingskoffer en voorbereiden voor een eerste voorlichting. Als vervolg op de training neem je actief deel aan de werkgroep van voorlichters vanuit de Natuurlijke Kraamzorg. De inhoud en vorm van het werk van die werkgroep bepalen jullie zelf samen. De werkgroep staat onder leiding van Kapinga Mwamba en Maria Bom.
De training is gericht op groepsvoorlichting voor aanstaande ouders vanuit onze gemeenschappelijke visie als beroepsvereniging. Onderwerpen en aanpak kunnen onderling verschillen, je bijpassende voorlichtingskoffer komt overeen met jouw affiniteit en stijl.
Voor wie?
Leden Kwaliteitsregister NK1 – Basis en/of NK2 – Verdieping zijn van harte welkom met enthousiasme voor voorlichting aan aanstaande ouders en behoefte aan samenwerking in een werkgroep met gelijkgestemden.
Je krijgt
- 6 accreditatie punten NBvNK Vaardigheden voor leden Kwaliteitsregister (Dit vervangt je verplichtte jaarlijkse vaardigheidstraining)
- Collega’s voor het delen en ondersteuning
- Vermelding van je workshops op onze websitepagina www.natuurlijkekraamzorg.eu/workshops/
- Voorbeeldmateriaal, Kennis, Vaardigheden en inspiratie voor voorlichting
- Bewijs van deelname
- Inspraak op de brochure Uitzet Natuurlijke Babyverzorging
Wij verwachten van jou
- Bestuderen voorbereidende video en beantwoorden kijkers-vragen
- Inbreng eigen voorlichtingsonderwerp(en)
- Samenstellen eigen voorlichtingskoffer
- Organisatie diverse voorlichtingsbijeenkomsten Natuurlijke Babyverzorging in overeenkomst met onze visie.
- Actieve deelname aan de werkgroep Voorlichting gedurende anderhalf jaar.
De cursus wordt eenmalig gratis aangeboden onder bovenstaande voorwaarden. We kunnen dit doen door een gift van Stichting Plegan.
Programma
- Video opname van een voorlichting met kijkers-vragen
- Bespreken van de antwoorden en besluit inhoud eigen koffer (bijeenkomst 1)
- Eigen koffer samenstellen, voorbereiden eigen voorlichting
- Gezamenlijk oefenen en feedback (bijeenkomst 2)
- Aan de slag in eigen praktijk – lidmaatschap werkgroep voorlichting
Bijeenkomsten
Naast het werk dat thuis gedaan dient te worden zijn er twee bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst omvat de bespreking van de kijkers-vragen bij de video en bepaling van de inhoud van jouw persoonlijke koffer. In de tweede bijeenkomst gaan we oefenen in het geven van voorlichting en leren we van elkaar.
Aanbevolen literatuur
Brochure Natuurlijke baby Uitzet
Welkom op aarde – Erica Gradenwitz
Gebaren van leven – Annelies Sijsmans
Samen met je kind op weg – Nicola Fels
Kinderkleding – Maria de Wit
Kinderziekten – Oorzaak en behandeling – een antroposofische benadering
Uit de sterren – De lange weg naar een nieuwe geboorte (2019) – Rudolf Steiner
Uitgangspunt
Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op de visie van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Natuurlijke Kraamzorg.
Kosten
De Stichting en Beroepsvereniging nemen de kosten van € 139,00 voor deze training op zich, de deelnemers brengen hun tijd, reiskosten en inzet in.
” Bij de intake vertelde ik veel over warmtezorg en spulletjes, eigenlijk het verhaal wat ik ook direct aan een hele groep zwangeren zou kunnen vertellen. Sinds ik groepsvoorlichtingen geef scheelt dat heel veel tijd en energie. En wat leuk is: de aanstaande ouders ontmoeten ook elkaar. Ik zie daaruit vaak langdurige contacten ontstaan. Bij ons in Rotterdam vormen ze met elkaar een moedergroep waar de oud-gedienden de nieuwe opvangen, ervaringen en spulletjes worden geruild en onderlinge steun geboden wordt”. Voor de kraamtijd merk ik dat ze veel van de juiste spullen hebben geregeld waardoor het kraambed beter loopt. Als verloskundige ben ik daar heel blij mee, het vermindert de zorgen in het kraamgezin en ik heb er minder werk aan doordat de kindjes minder geel worden en beter groeien”. Kapinga Mwamba, verloskundige .