Scholing De taal van aanraken
Afstemming maakt verzorgen feest voor twee
Deze scholing is gericht op de manier waarop we moeder en kind aanraken. Hoe spreken je handen de juiste taal en wordt verzorgen een plezier voor twee?
Inhoud
In deze scholing krijg je kennis en vaardigheden om de gezonde ontwikkeling van de pasgeborene te bevorderen door onnodige onrust en huilen te voorkomen. Door je vermogen tot aanraken en afstemming te vergroten bevorder je hhet welzijn van het kind en het herstel en zelfvertrouwen van de ouders. Door je kennis aan hen over te dragen geeft je hen een belangrijk instrument van zorg in handen.
Je leert welke belangrijke functies de huid verzorgt, hoe de ontwikkeling van de tastzin bij een pasgeborene verloopt, en je leert te onderscheiden tussen waarneming en overprikkeling. Je leert hoe je de baby aandachtig kunt aanraken, zijn tastzinontwikkeling kunt beschermen en zijn vermogen tot waarnemen kunt vergroten. Dit bevordert zijn gezonde ontwikkeling en verminderd de kans op overprikkeling en huilen.
Na deze scholing kun je je geschoolde aanraking inzetten als instrument van zorg.
Programma
De menselijke huid en aanraken
Praktijkoefening Tastzin
Voorwaarden voor waarneming en afstemming
Zorg voor warme aandachtige handen
Verzorgen met behoud van warmte – verschonen zonder huilen en benendoek
Dragen volgens Pikler methode
Warmte brengen in je communicatie
Afsluiting en evaluatie
De scholing bestaat uit een voorbereidende videoles en scholingsmiddag. Van de videoles maak je een samenvatting, deze stuur je in. De scholingsmiddag wordt gebruikt voor ervaring en oefening.
De scholing begint met een lezing
In de lezing wordt je duidelijk hoe de huid als belangrijk waarnemingsorgaan de mens omsluit en welke rol de tastzin daarin speelt. Aan de tastzin dankt de pasgeborene het besef dat hij bestaat. Een goed ontwikkelde tastzin biedt voor het leven lang grond onder de voeten. Wij zijn degene die het eerste aanraken mogen begeleiden en hebben de belangrijke taak ouders goed te leren afstemmen op de baby.
Onvermijdelijk komt daarbij je eigen vermogen tot afstemming aan bod. Dit samenspel tussen waarnemen en handelen speelt sterk in de kraamzorg en daarbij is sprake van een groot machtsverschil: De een is klein (baby) en de ander (groot). De een is kwetsbaar en nog heel open (kraamvrouw) en de ander rechtop en heeft de protocollen aan haar kant. Enerzijds dien je de protocollen goed te beheersen, anderzijds moet je warme handen hebben, warme interesse in de medemens, ontmoetbaar zijn, werken aan een geschoolde intuïtie en aan je vermogen tot zelfreflectie. Deze middag maken we een eerste kennismaking.
Vaardigheden
We leren je Verschonen zonder huilen. Deze methode wordt ook buiten de Natuurlijke Kraamzorg steeds meer toegepast en menig kraamverzorgende heeft zich afgevraagd waarom ze zelf niet op het idee gekomen is om het zo te doen. Zoveel meer rust en plezier en geen huilen meer met koude doekjes en honger.
Ook gaan we in op het opnemen en dragen van kindjes volgens de methode van Emmi Pikler. waarbij het gaat om voorkomen van schrik en bieden van volledige steun voor het relatief zware hoofd.
Je krijgt
- Toegang tot voorbereidende video
- Hand-out met Handleiding Verschonen zonder huilen en Handleiding Benendoek
- Kennis, vaardigheden en inspiratie voor afstemming in de verzorging en communicatie
- Bewijs van deelname
- 4 KCKZ-accreditatiepunten (indien van toepassing)
- 4 accreditatie punten NBvNK Algemeen voor leden Kwaliteitsregister
Ervaringen deelnemers (gemengd bekend en onbekend met natuurlijke kraamzorg)
In hoeverre is jouw doel behaald: 9,3 | Hele scholingsmiddag ervaren 9,4
Paula: Door middel van het filmpje weet je al wat je allemaal gaat leren”, tijdens de ervaringen tijdens de scholingsmiddag kon ik invoelen dat aanraken zo veel meer teweegbrengt, dat ben ik me nu veel meer bewust”.
Lysande: “Fijne, rustige uitleg. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de Natuurlijke Kraamzorg, nu merk ik dat het echt aansluit bij mijn visie”.
Inge: “Ik vond dit een geweldige cursus. Jammer dat ik al op leeftijd ben anders had ik hier verder in gewild”
Erna: “Mijn nieuwe inzicht was dat je bij aanraken altijd moet aanvliegen, aankomen, naderen, zodat aanraken tot ontmoeten wordt”.
Angela ” Het was fijn hier weer te zijn en elkaar te zien, geeft weer energie”
Wij verwachten van jou
- Bekijken en samenvatten voorbereidende video
- Inbreng eigen casus
- Enthousiaste deelname aan lesmiddag
Aanbevolen literatuur
- De eerste zeven jaar – kinderfysiologie, E.P.Schoorel
- Samen met je kind op weg, E. Fels, B. Maris
- De visie van Emmi Pikler op de verzorging van de baby, piklerinstituut
- Uitwendige therapieën, Ina Emous-van der Kooij e.a.
- Gezichtspunten nr 55, Warmte, kleding en gezondheid, Ina Smous-Van der Kooij en Katie Willink-Meandel
Uitgangspunt
Uitgangspunt is dat je op de hoogte bent van de geldende protocollen in de kraamzorg. Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op zowel de huidige wetenschappelijke kennis als ook op de aanvullende fysiologische inzichten vanuit de antroposofie. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief.
Beroeps Competentie Profiel
De kennis, vaardigheden en houding professionaliseren je in je kerntaken in het Competentiegebied Vakkundigheid van het Beroeps Competentie Profiel Kraamzorg.
- Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan;
- Kerntaak: Het bieden van persoonlijke verzorging
- Kerntaak: Het bieden van zorg aan moeder en kind;