Scholing – De rol van warmte voor gezondheid
Je leert in je dagelijkse verzorging de warmte te verzorgen en je krijgt handvaten aangereikt om met natuurlijke middelen warmte te reguleren, stimuleren of af te leiden. Hierdoor versterk je de vitaliteit van het kraamgezin, de groei en hechting van de baby en je eigen gezondheid.
Met de kennis en toepassingen uit deze scholing verlaag je bij het kraamgezin en jezelf de kans op ziekte en paracetamolgebruik en bij de baby de kans op geelzien en warmtestuwing.
Programma
- De rol van warmte voor gezondheid en jezelf worden – E.P. Schoorel -kinderarts
- Workshop warmte observeren en reguleren
- Workshop warmte stimuleren en afleiden met natuurlijke kompressen
-
- Ui
- Citroen
- Thijm
- Salie
- Kwark
- Citroensok
- Ui-kompres
- Borstkompres – volledig
-
Inhoud
De middag begint met een lezing over de rol van warmte om meer jezelf te worden als mens. Als mens tussen de medemensen, met respect voor je eigen kwaliteiten en die van je medemensen. De dokter legt uit hoe de opbouw van een gezond warmteorganisme hiervoor noodzakelijk is en wat wij hierin kunnen betekenen voor de baby, het kleine kind, de ouders en onszelf.
Aan de orde komt hoe warmte op verschillende niveaus de belangrijke factor is voor verbinding met je eigen lijf en leven. Hij maakt hierbij het onderscheid tussen fysieke warmte, de warmte in de vorm van energie en vitaliteit, de warmte van het enthousiasme en de warmte van de vrije daad ten dienste van een medemens.
Aansluitend op het principe van ‘een plant of mens groeit alleen als er warmte is om naar toe te groeien’ gaan we in op de opvoeding van het warmteorganisme in relatie tot ons werk. De kraamverzorgende als zonlicht voor de ouders, de ouders als zonlicht voor het kind. In twee workshops werken we deze thema’s interactief uit door zelf oefenen en ervaren. Een voorbereidende video en voorbereidende tekst worden hiertoe tevoren aangereikt.
Workshop 1 – Warmte observeren en reguleren door middel van eigen warmtewaarneming, warmte van moeder of kind waarnemen zonder thermometer, warmtestuwing afleiden, warmtekompres toepassen en advisering over kleding en voeding.
Workshop 2 – Kompressen met krachten uit de natuur.
We maken kennis met planten en kruiden die van toepassing komen bij regulatie van warmteprocessen zoals de ui, de citroen, de tijm en passen deze toe in de vorm van citroen-sok, citroen halswikkel, uitkompres, tijm/salie borstwikkel, kwarkkompres borst. Zo komt lesstof tot ervaring.
Je krijgt
- Voorbereidende video, artikel en hand-out
- Kennis, vaardigheden en ervaring ter preventie warmteproblemen, voor verzorging en opbouw warmteorganisme met kennis van natuurlijke toepassingen
- Bewijs van deelname
- 4 accreditatie punten NBvNK Algemeen voor leden Kwaliteitsregister (leden KR)
Wij verwachten van jou
- Bekijken en samenvatten voorbereidende video
- Bestuderen voorbereidende artikelen.
- Enthousiaste deelname aan lesmiddag
Aanbevolen literatuur
- Glöckler, M., Michael, K., Goebel, W., (2020). Kinderziekten, Oorzaak en behandeling; een antroposofische benadering. Blz 73 koorts, blz 315 uitwendige toepassingen voor thuisverpleging, Zeist: Christofoor
- Emous, I., Hees, S., Willink-Maendel, K., & Zonneveld, M. (2009). uitwendige therapie, wikkels, kompressen en baden.Zeist: Christofoor.
- Schoorel, E. (2015). Warmte Zeist: Christofoor.
Uitgangspunt
Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op de antroposofische menskunde volgens Rudolf Steiner. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief. De vaardigheden zijn uitwerkingen van kerntaken in het Competentiegebied Vakkundigheid
- Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan;
- Kerntaak: Het bieden van persoonlijke verzorging
- Kerntaak: Het bieden van zorg aan moeder en kind;
- Kerntaak: Het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL);