Scholing De gelukkige Baby
Warmtezorg – kleding en buikkompres
Deze scholing is gericht op het belang en de praktijk van warmtezorg voor de pasgeborene en de kraamvrouw. Zowel de fysieke warmte van omgeving en kleding, als de warmte uit voeding, interesse, enthousiasme en eerbied zijn van wezenlijk belang voor de ontwikkeling en gezondheid.
We gaan in op de vragen; Hoe bied ik extra warmte zonder dat er benauwdheid volgt? Welke kleding- en luier keuzes kunnen ouders maken en waarom? Hoe werkt het helmmutsje? Hoe zorg ik zelf voor warme handen? Hoe zet ik de warmte van kamille in bij kramp, obstipatie of naweën?
Programma
Inspiratie
Belang warmte en gezond warmte-organisme
Verloskundige ervaringen met warmtezorg
Wol, zijde en katoen voor de kraam
Wasbare luiers, helmmutsjes en polswarmers
Kennismaken met kamille
Kamille olie buikkompres kraamvrouw
Kamille olie buikkompresje baby
Casusbespreking
Afsluiting
Inhoud
De scholing bestaat uit een voorbereidende e-learning en scholingsmiddag. De e-learning wordt afgesloten met een kennistoets. De scholingsmiddag wordt gebruikt voor ervaring en oefening.
De scholing begint met een lezing
In de lezing wordt je duidelijk hoe warmte als het meest menselijke element op vier niveaus van essentieel belang is. De gedachte dat je al bestaat voordat je op aarde bent ligt aan de grondslag van het idee van ‘jezelf worden’. Als er sprake is van jezelf worden, is er ergens een ‘concept’, een idee van jouzelf wat gerealiseerd wil worden.
Dit zelf toont zicht in hobby’s, studierichting, interesses. Daarin drukt onze individualiteit zich uit. Deels zijn we allemaal hetzelfde, deels zijn we individueel. We moeten allemaal eten en slapen en op 37 graden doen we het best. Maar we houden niet allemaal van paarden of fotograferen of dolfijnen. In waarvoor we warm lopen, daarin zijn we individueel. En wanneer we ergens warm voor lopen kunnen we er soms ook bergen voor verzetten, zo vuurt het ons aan, zou je kunnen zeggen.
Dit weten waar je warm voor loopt vraagt een handig warmteorganisme. De opbouw hiervan wordt mede bepaald door wat je ontmoet na je geboorte, hoe je wordt verzorgd, waaraan je gewend raakt.
Daarom is het goed warmte te leren kennen als het belangrijkste instrument van zorg. Immers het komt steeds meer aan op individuele vrijheid vanuit liefde (hoogst vorm van warmte), en steeds minder op afgehard zijn.
Vaardigheden
We leren je hoe je met behulp van helmmutsjes, wasbare luiers, wol/zijde kleding kunt zorgen voor een gelijkmatige ademende warmte waardoor kindjes gemakkelijk groeien, slapen en ontwikkelen. Een warmte waarbij handjes en voetjes gelijke temperatuur hebben met de romp zonder dat er gevaar voor oververhitting bestaat.
Tevens gaan we in op de kamille buikwikkel, een therapeutische toepassing waarbij het ‘binnenklimaat’ met de zonnewarmte uit de hartjes van de kamille met behulp van een kompres weer in natuurlijk evenwicht wordt hersteld. Krampjes bij de baby, naweën of obstipatie bij de kraamvrouw worden hiermee opgelost of verlicht.
Tijdens de scholing worden alle vaardigheden geoefend en met de besproken materialen gewerkt. Je ervaart je de kamille-olie buik kompres en oefent met aanbrengen.
Je krijgt
- Toegang tot voorbereidende e-learning
- Hand-out met handleidingen en adviezen
- Kennis, vaardigheden en inspiratie voor warmtezorg
- Bewijs van deelname
- 4 KCKZ-accreditatiepunten (indien toegekend)
- 4 accreditatie punten NBvNK Algemeen voor leden Kwaliteitsregister
Wat wordt van jou verwacht
- Deelname aan voorbereidende e-learning met afsluitende kennis vragen
- Bereidheid gedeeltelijk ontkleden voor ondergaan kamille-olie buikkompres
- bereidheid aanbrengen kamille-olie buikkompres
- inbreng eigen casus
- enthousiaste deelname aan lesmiddag
Aanbevolen literatuur
Uitwendige therapieën, Ina Emous-van der Kooij e.a.
Gezichtspunten nr 55, Warmte, kleding en gezondheid
Wol en zijde , W. Chr. Simonis; (niet meer verkrijgbaar)
Uitgangspunt
Uitgangspunt is dat je interesse hebt in natuurlijke en aandachtige verzorging en je voorkeur uitgaat naar een verzorgende handeling van jouzelf. De warmte van je zorg wil je inzetten als toegevoegde waarde.
Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op de antroposofische menskunde volgens Rudolf Steiner. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief. De vaardigheden zijn uitwerkingen van kerntaken in het Competentiegebied Vakkundigheid van het beroepsprofiel kraamzorg
- Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan;
- Kerntaak: Het bieden van persoonlijke verzorging
- Kerntaak: Het bieden van zorg aan moeder en kind;
- Kerntaak: Het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL);