Scholing – Biografie en wetmatigheden – de rode draad vinden
Je krijgt aanvullende inzichten over ontwikkelkansen en uitdagingen die bij bepaalde leeftijdsfases horen, gebaseerd op de biografische wetmatigheden volgens Lievegoed. Hierdoor krijg je meer begrip voor het spanningsveld en de mogelijkheden waar je kraamgezin zich in bevindt. En waar je jezelf bevindt. Ook leer je over karmische processen (volgens Lievegoed), en krijg je handvaten om zelf op zoek te gaan. Het kan veel verheldering brengen wanneer je meer zicht krijgt op de thema’s en motieven van je leven. Het wordt begrijpelijker en krijgt zin. Je werkt aan de vraag: Wat doe ik eigenlijk in de kraamzorg? Waar begon het? Waar wil het naar toe?
Kinderen krijgen doen mensen gemiddeld tussen 28 en 42. Gebeurt het op een andere leeftijd, dan doen ook andere vragen zich voor. Dankzij je begrip door deze scholing kun je zelf bedenken op welke dingen je dan extra alert moet zijn. Wij weten als geen ander dat elk gezin anders is. Elk gezin heeft haar eigen thema’s. Antroposofisch bezien kun je hier het begrip karma aan verbinden. Aandacht en interesse voor karmische processen kan veel verheldering en begrip brengen, juist wanneer het een zwaar lot betreft.
Programma
- Lezing Biografische wetmatigheden en Karma– drs Ineke Schouten van Duyn
- Workshop – De fase van de jonge ouders
- Workshop – Kiemen voor mijn kraamzorg
Inhoud
In het eerste jaar van de Opleiding Natuurlijke Kraamzorg heb je al geleerd dat er 4 fases van 7 jaar zijn waarin een bepaalde ontwikkeling plaatsvindt. Je leerde hoe de opbouw van het fysieke lichaam, het gezondheidslichaam (ether), het ziele-lichaam (astraal) en het Ik elkaar opvolgden en bij bepaalde leeftijden hoorden. De wetmatigheid die daaraan ten grondslag ligt gaat ook de rest van je leven door. Elke leeftijdsfase blijkt zijn eigen mogelijkheden en uitdagingen te hebben. Inzicht hierin maakt dat je meer zicht krijgt op wat algemeen is en wat persoonlijk is. In de scholing gaan we in op de ontwikkel mogelijkheden en uitdagingen in de volgende vijf fases van 28 tot 63. Waar het in het begin ging om fysieke ontwikkeling, verschuift het accent vervolgens naar ontwikkelingen op ziele-gebied en geestes-gebied om uiteindelijk te komen tot de essentie.
Hierbij komen karmische thema’s en verbanden aan de orde en wanneer bepaalde thema’s nog niet uitgewerkt zijn is er ook een bepaalde tegenoverliggende fase waarin het zich dan opnieuw kan aandienen.
Vanuit de gedachte dat kinderen hun ouders kiezen kun je met verwondering naar je kind staren en je afvragen “Wat kom je doen?’ De intensiteit van deze vraag kan toenemen wanneer het kind opgroeit en je de onmacht in jezelf moet ontmoeten. Door de vraag serieus te nemen, en ja te zeggen tegen wat het lot brengt, ja te zeggen tegen wat het karma vraagt, ontstaan vaak nieuwe ontwikkelingen, die zelfs rijker blijken dan verwacht.
In de workshops gaan we op zoek naar kiemen voor ons eigen beroep en de kansen en uitdagingen van onze kraamgezinnen. Voor welke uitdagingen staan zij? Welke mogelijkheden hebben zij? Herkennen wij dat?
Je krijgt
- Voorbereidende video, artikel en hand-out
- Bewijs van deelname
- 4 accreditatie punten NBvNK Algemeen voor leden Kwaliteitsregister (leden KR)
Wij verwachten van jou
- Bekijken en samenvatten voorbereidende video
- Bestuderen voorbereidende artikelen.
- Voorafgaande onderzoeksvragen voor je biografie beantwoorden
- Enthousiaste deelname aan lesmiddag
Aanbevolen literatuur
- Wais, M., Glöckler, M., Köhler, H.,(1998) Individu en levenslijn, de rode draad in de levensloop.
Uitgangspunt
Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op de antroposofische menskunde volgens Rudolf Steiner. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief. De vaardigheden zijn uitwerkingen van kerntaken in het Competentiegebied Vakkundigheid
- Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan;
- Kerntaak: Het bieden van persoonlijke verzorging
- Kerntaak: Het bieden van zorg aan moeder en kind;
- Kerntaak: Het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL)