Stichting Natuurlijke Geboortezorg is opgericht in 2012 en heeft als doel ‘Verbeteren van de Nederlandse Geboortezorg door middel van het vertalen van antroposofische menskundige inzichten naar dagelijkse praktijk van begeleiden van zwangerschap, geboorte, kraambed, borstvoeding, en lichamelijk basisverzorging van het heel jonge kind.’
De Stichting kent geen winstoogmerk.

Wat doet de Stichting nu?

  • Opleiding voor kraamverzorgenden – Natuurlijke Kraamzorg Basis-NK1
  • Opleiding Natuurlijke Kraamzorg Verdieping – NK2
  • Opleiding Trainer/Docent Natuurlijke Geboortezorg – NK3
  • Ruim aanbod na- en bijscholingen vanuit antroposofische visie voor zowel reguliere als bij ons opgeleide geboorteprofessionals
  • Conferentie/symposium voor geboorteprofessionals
  • Voorlichting Natuurlijke Babyverzorging voor aanstaande ouders
  • Ontwikkeling Kenniscentrum

Opleidingen sluiten met certificaat met geldigheidsduur, losse scholingen met bewijs van deelname.

Wat ambieert de Stichting?

  • Een paraplu en huis te vormen voor initiatieven die de antroposofie en geboortezorg (eerste duizend dagen) verder brengen.
  • Een voorbeeld te zijn voor opleiding en scholing vanuit antroposofisch oogpunt
  • Bewustzijn te ontwikkelen voor de waarde van verzorging van lichamelijke processen als basis voor het leven

Stichting

De Stichting Natuurlijke Geboortezorg staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder nummer 67179622. Indien gewenst kun je contact opnemen voor een verzoek tot inzage in de statuten.

In de 10 jaar van het bestaan van de Natuurlijke Kraamzorg en in de 7 jaar van de Stichting Natuurlijke Geboortezorg is er zelden rustig kabbelend vaarwater geweest. Onder de vele maatschappelijke ontwikkelingen in de kraamzorg ontstond onder andere sterke behoefte aan meer individueel zorgaanbod. De Natuurlijke Kraamzorg, met de geschoolde waarneming en de verrijkende beroep gerelateerde inzichten vanuit de antroposofie lijken hierop een antwoord te bieden.
Uit recent onderzoek komt naar voren dat juist deze professionele en tegelijk individuele aandacht hoog wordt gewaardeerd door zowel ouders als kraamverzorgenden zelf, samen met de hieruit voortvloeiende kennis over warmtezorg en prikkelbeheersing. Een nieuw beroep ontstond, De Natuurlijk Kraamverzorgende. In Jaarverslag Natuurlijke Geboortezorg lees je hoe het in de wereld kwam.

Aanvullend zijn de volgende voorwaarden en verklaringen van toepassing.


Docenten en ondersteuners

Onze team bestaat uit de volgende personen.


Maria Bom

Tekst volgt.


Saskia Barkmeijer – Sanders

Vele jaren geleden nodigde Maria mij uit een les te verzorgen. Wat was dat een prettige kennismaking! De deelnemers en ik bogen ons over het belang van zintuigindrukken.  Met waarnemingsoefeningen en in gesprek belichtten we het onderwerp. De impact hiervan op de kraamtijd werd ons helder. We kunnen werkelijk iets betekenen aan het begin van de reis die het kind gaat maken. Het werd voor mij ook het startpunt van mijn reis in de opleiding.  Wat heb ik er al veel mooie mensen mogen ontmoeten. Wat hebben we al veel van elkaar kunnen leren. Met veel plezier geef ik de lessen omdat de onderwerpen er echt toe doen en mij altijd  boeien. De deelnemers die mij zicht geven op hun werk, leven en mogelijkheden inspireren me.
Dat voelt als bouwen. 


Kapinga Mwamba

Tekst volgt.


Liesbeth de Bruijn

foto volgt

Tekst volgt.


Anne Geels

foto volgt

Tekst volgt.


Chantal Heijdeman

foto volgt

Tekst volgt.


 

Bestuur

Het bestuur van de Stichting Natuurlijke Geboortezorg bestaat uit de volgende personen.


Voorzitter

E .P. Schoorel, arts, kinderarts i.r. Opleiding tot kinderarts in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam en het Academisch Ziekenhuis in Leiden (1980). Chef-de-clinique tot 1981. Opleiding tot antroposofisch arts in het antroposofische ziekenhuis in Herdecke, Duitsland en de Willem Zeylmans van Emmichovenkliniek in Bilthoven. Vanaf 1983 tot heden antroposofisch werkzaam.   Van 1996 tot 2021 als kinderarts verbonden aan het Kindertherapeuticum in Zeist.

 


Secretaris

Edith Minnaar, docent Natuurlijke Kraamzorg, verpleegkundige IAOKZ Interdisciplinaire werkgroep Antroposofische ouder en Kindzorg) en uitwendig therapie. Werkzaam als zelfstandige en verbonden aan therapeuticum Naarden-Bussum.

 

 


Penningmeester

Maud van der Knaap, werkzaam als Algemeen directeur Stichting PCBO Voorst een stichting met 5 basisscholen in de Gemeente Voorst. Rector in het Voortgezet Onderwijs tot 2014. Opleiding tot docent Economie 2004, leerkracht PaBO Helicon 1996, fiscaal Econoom Erasmus Universiteit 1985

 

 

 


Bestuurslid

Kapinga Mwamba, werkzaam als caseload verloskundige in Culemborg.


 

Samenwerking

Op 1 juli 2024 neemt het bestuur de verantwoordelijkheid voor het kwaliteitsregister over van de Beroepsvereniging. Deze sluit haar activiteiten en heft zichzelf op einde deze maand. Hiermee eindigt een vruchtbare samenwerking maar komt ook nieuwe bestuurskracht vrij om nog meer voor inhoud, bekendheid en kwaliteit zorg te dragen. Met vereende krachten wordt dit jaar gewerkt aan een nieuwe website waar ouders alle informatie kunnen vinden, onder andere met informatieve video’s en films.

Met de antroposofische consultatiebureaus, verenigd in de IAOKZ  vindt samenwerking plaats op het gebied van scholing, conferentie, verbeteren overdracht en ketenzorg.

Met de Natuurlijk Kraamverzorgenden in het werkveld die prijs stellen op nascholing wordt methodisch gewerkt met een programma en jaarthema. Vorig jaar was dit thema Afstemming voor hechting waarbij ingegaan werd op de drieledige ziel en 4-ledige etherlichaam. Dit schooljaar (24-25) maken we dit praktisch door ons te verdiepen in Borstvoeding in relatie tot het etherlichaam. Met het IAOKZ vindt hierover een gezamenlijke studiedag plaats en op de conferentie in september zijn voor dit thema ook geïnteresseerden uit de geboortezorg welkom. 

Op verschillende plaatsen in het land zoals Rotterdam,  Echt, en Apeldoorn wordt samengewerkt om aanstaande ouders over Natuurlijke Babyverzorging mogelijk te maken. Dit zijn verloskundigenpraktijken, kraamcentra en winkels die natuurlijke babyartikelen verkopen.

Aan een keurmerk voor producten voor Natuurlijke babyverzorging wordt momenteel gewerkt. Om aanstaande ouders goed te informeren over benodigde materialen ontwikkelt de Stichting Natuurlijke Geboortezorg een keurmerk voor producten die de goedkeuring van de Stichting dragen voor natuurlijke verzorging van moeder en kind. Met producenten en verkopers van deze materialen worden afspraken gemaakt en nieuwe producten komen in ontwikkeling. De Stoffen Stalenset (voor intakers en therapeuten) en de Benendoek zijn hiervan een goed voorbeeld.

De meeste scholingen worden geaccrediteerd in de categorie B door het Kenniscentrum Kraamzorg.

Financiële partners/ donateurs

Dankzij de steun van donateurs zijn belangrijke ontwikkelingen op gang gekomen zoals:

  • De opzet van intercollegiale uitwisselingsgroepen voor Natuurlijk Kraamverzorgenden in de regio’s 
  • De oprichting van de werkgroep Voorlichting voor ouders
  • Lesstof voor opleiding en scholingen op video voor thuis studie (flipping the classroom).
  • De opleiding Docent/Trainer Natuurlijke Geboortezorg.
  • De voorlichtingsfilm over Natuurlijke Kraam- en geboortezorg
  • Het onderzoek naar de meerwaarde van Natuurlijke Kraamzorg bij ouders en kraamverzorgenden
  • Het symposium (april 2024) over de methodiek van de Natuurlijke Kraamzorg.
  • De verfilming van de lezingen tijdens dit symposium,  te zien op ons youtube kanaal
  • De totstandkoming van de nieuwe website voor ouders – verwacht september 2024

Bedrijven, stichtingen en personen die ons werk financieel met giften ondersteunen zijn:

  • Stichting Vrienden van Plegan
  • V&VN afdeling Antroposofische Zorg
  • Ioan stichting
  • Boekenfonds van Joop van Dam – beheer Edith Minnaar
  • Gastsprekers die afzien van lesvergoeding
  • Bestuursleden die afzien van onkosten en reiskosten vergoeding
  • Anonieme schenkers