Scholing – Hechting – Voorwaarden en wat als het ontbreekt?
Je kunt hechting beter begeleiden en hebt tools om te herkennen wanneer hechtingsvoorwaarden ontbreken. Je weet welke aspecten van belang zijn, bent beter doordrongen van het belang van goede hechting en hebt gesprekstechniek geoefend om het gesprek hierover met de ouders te kunnen voeren.
Niet alle ouders zijn doordrongen van het belang en op de hoogte van de voorwaarden van fijnzinnige zintuigelijke afstemming en opvoeding voor een goede hechting. Kennis van de voorwaarden voor hechting en kennis van verbindende communicatie maakt het je mogelijk het gesprek aan te gaan om de situatie voor ouders en kind te verbeteren.
Programma
- Hechting – Voorwaarden voor goede hechting en wat als het ontbreekt – Edmond Schoorel – Kinderarts
- Zintuigontwikkeling voor hechting – Edmond Schoorel
- Workshop – Dynamische oordeelsvormiing – Saskia Barkmeijer – docent – Intern begeleider
Inhoud
In het eerste jaar van de Opleiding Natuurlijke Kraamzorg heb je kennis gemaakt met de 12 zintuigen. De evenwichtige ontwikkeling van de onderste vier zintuigen, de tastzin, levenszin, bewegingszin en evenwichtszin zijn voorwaarde voor een gezonde hechting. Bij hechting gaat het om een proces met twee richtingen. Het kind hecht zich aan zijn verzorger en aan zichzelf en wordt zo burger van een steeds wijder wordende wereld.In de scholing verdiepen we ons inzicht in deze vier zintuigen en maken het concreet voor onze verzorging van het kind. We onderzoeken hoe we de tastzin ontwikkeling kunnen bevorderen zodat hij fijnzinnig wordt afgestemd en het kind de basiszekerheid biedt in plaats van angst.We onderzoeken de bevordering van de ontwikkeling van de levenszin zodat hij tot drager van het basisgevoel van vertrouwen wordt in plaats van wantrouwen.We onderzoeken de bevordering van de bewegingszin zodat het kind zelfvertrouwen ontwikkelt en we onderzoeken de gezonde ontwikkeling van de evenwichtszin opdat het kind kan komen tot zelfstandigheid in plaats van eenzaamheid.
Om het gesprek hierover aan te kunnen gaan, vanuit het gedeelde belang ‘het beste te willen voor het kind’ is soms moed en vaardigheid in gespreksvoering nodig waarbij de ander zich niet afgewezen voelt terwijl je toch op een tekortkoming wijst.
Met een vaardige docent oefenen we aan de hand van casussen met de gesprekstechniek van de dynamische oordeelsvorming. In de voorbereiden video is de theorie aangereikt, in deze les oefenen we in praktijk.
Je krijgt
- Twee voorbereidende video’s
- Hand-out
- Bewijs van deelname
- 4 accreditatie punten NBvNK Algemeen voor leden Kwaliteitsregister (leden KR)
Wij verwachten van jou
- Bekijken en samenvatten beide voorbereidende video’s
- Enthousiaste deelname aan lesmiddag
Aanbevolen literatuur
- Schoorel, E., De eerste zeven jaar. Kinderfysiologie. (2015), Hoofdstuk 5, Zeist: Christofoor.
- Glöckler, M., Michael, K., Goebel, W., (2020). Kinderziekten, Oorzaak en behandeling; een antroposofische benadering. Blz 264, Zeist: Christofoor
- Eijgenraam, L., Gezond Hechten. Opgroeien in verbondenheid en de wereld. (2015) Zeist: Christofoor
- Bos, L., Dynamische oordeelsvorming, (1984) Zeist: Christofoor
Uitgangspunt
Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op de antroposofische menskunde volgens Rudolf Steiner. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief. De vaardigheden zijn uitwerkingen van kerntaken in het Competentiegebied Vakkundigheid
- Kerntaak: Het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan;
- Kerntaak: Het bieden van persoonlijke verzorging
- Kerntaak: Het bieden van zorg aan moeder en kind;
- Kerntaak: Het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL);